Honing

Bij de honing van Imkerij MeerBijen staat de kwaliteit van het natuurproduct voorop. Tijdens diverse honingkeuringen heeft mijn honing de hoogst mogelijke beoordeling ontvangen.

Honing

De kleur, geur en de smaak van honing wordt bepaald door de oorsprong van de nectar m.a.w. welke bloemen bloeien er in een straal van ongeveer 3 kilometer. De meeste honing bestaat uit de nectar van verschillende soorten bloemen, deze wordt verkocht onder de naam Voorjaars-Zomerhoning. Mocht het zo zijn dat een grote hoeveelheid nectar te halen is van één soort bloem dan maken de bijen specifieke honingsoorten zoals lindehoning, koolzaadhoning.
Goed om te weten: ik haal nooit alle honing uit de kast, om sterke/gezonde bijenvolken te houden overwinteren mijn bijen deels op hun eigen verzamelde honing.

Voorjaarshoning

Deze honing komt van vroeg bloeiende planten en bomen, zoals wilg, paardebloem, fruitbomen. Milde smaak.

Fruithoning 

Frisse iets zurige smaak, je proeft als het ware de appels, kersen of perenbloesem. 

Koolzaadhoning

Kristalliseert snel. Wordt vaak cremehoning van gemaakt. Neutrale zoete smaak niet zo scherp.

Zomerhoning

De smaak  is wat pittiger dan de voorjaarshoning. Hoe donkerder hoe sterker van smaak.

HONING is een natuurlijke vloeibare zoete vloeistof die ontstaat als honingbijen (haalbijen) nectar van bloemen en andere plantdelen verzamelen tijdens hun foerageer-vluchten. Aan deze nectar voegen de honingbijen direct vanuit hun klieren in de kop en borststuk enzymen en goede bacterien toe. Door de werking van deze enzymen en enzymen afkomstig van de planten breken de meervoudige suikers af tot beter verteerbare enkelvoudige suikers.

Bij terugkomst in de bijenkast wordt het suikerhoudende sap uit de honingmaag via de monddelen aan de jongere bijen overgedragen. Terwijl de nectar van bij naar bij wordt overgedragen voegen de bijen steeds kleine beetjes speeksel toe. In dit speeksel zitten verschillende enzymen zoals diastrase, invertase en katalase die inwerken op de nectarsuikers. Ook glucoseoxidase wordt toegevoegd. Glucoseoxidase activeert de omzetting van glucose tot gluconzuur  en waterstofperoxide. Het gluconzuur creëert een zuur milieu en de waterstofperoxide zorgt voor een desinfecterend effect, waardoor de honing en ook de bijenkast bacterie- en schimmelvrij blijven. Tevens wordt door het overdragen van nectar aan jonge bijen het vochtgehalte door verdamping van 70% teruggebracht tot 40%. Vervolgens wordt de nectar opgeslagen vlak boven het broednest (ruimte in de bijenkast waar de jonge bijen geboren worden) aangezien daar de hoogste temperatuur is. Zodra het vochtgehalte de 20% heeft bereikt wordt de nectar, inmiddels honing, afgesloten met een wasdeksel. Zodra de honingramen voor minimaal 75% zijn verzegeld kan ik de rijpe honing oogsten.

De geoogste honingramen worden van de witte wasdeksels ontdaan , waarna de ramen in slinger (centrifuge) worden geplaatst. Door de centrifugaalkracht wordt de honing tegen de wand geslingerd en loopt aan de onderkant door een zeef de emmer/aftapvat in. Na een paar dagen rust kan de honing gebotteld worden.

LET OP: Kinderen onder een jaar kunnen het beste nog geen honing eten. Het maag- en darmstelsel van zuigelingen tot 12 maanden is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor nog instabiel. Het kan niet uitgesloten worden dat er in de honing sporen van de bacterie Clostridium voorkomen.  Deze sporen kunnen  infantiel botulisme veroorzaken.

Om de goede stoffen van honing te behouden dient de honing niet boven de 40 °C verwarmd te worden.

Onze streekhoning is  o.a. te koop bij de volgende winkels:

Amsterdam: C’est Bon

Heemstede: C’est Bon

Hoofddorp: De Versboerderij

Nieuw Vennep: Elisabeth Hoeve

Zwaanshoek: De Landyn